Waarom is een energielabel nodig voor je woning
Energie-efficiëntie is de nieuwe norm, vooral in het licht van de stijgende energieprijzen. Sinds 2015 geldt er in Nederland een verplichting voor alle gebouwen, zowel woningen als bedrijfspanden, om een energielabel aan te vragen. Het doel van het energielabel is om potentiële kopers of huurders bewust te maken van de energie-efficiëntie van het gebouw. Bij de oplevering van nieuwbouwwoningen is het energielabel al beschikbaar, aangezien deze wordt verkregen na de bouw. Voor bestaande woningen werd in 2015 een voorlopig energielabel toegekend. Maar hoe kun je deze score verbeteren en hoe vraag je eigenlijk een energielabel aan?
Verplichting van het Energielabel
Zoals eerder vermeld, is sinds 2015 elke woning in Nederland verplicht om bij oplevering door een bouwbedrijf te beschikken over een energielabel. Dit geldt zowel voor individuele woningen als voor appartementencomplexen. Bovendien moet je het energielabel kunnen overleggen bij de verkoop of verhuur van je woning. Dit stelt potentiële kopers of huurders in staat om inzicht te krijgen in de mate van energie-efficiëntie van de woning. Het energielabel is opgedeeld in diverse energieklassen, variërend van energielabel A+++ als meest energiezuinig tot energielabel G als minst energiezuinig. Als je naast een woning ook een bedrijfspand verkoopt, dien je eveneens een energielabel voor het bedrijfspand aan te vragen. Deze verplichting geldt sinds 2015.
Wat vertelt het energielabel?
Het energielabel van een woning geeft aan in welke energieklasse de woning valt, wat op zijn beurt informatie biedt over de mate van energie-efficiëntie van het huis. Het energielabel bevat tevens details over de eigenschappen van de woning. Hierbij kun je denken aan de beschrijving van het type woning, zoals een appartement, twee-onder-een-kap, vrijstaand of rijtjeshuis. Ook worden de energiebesparende maatregelen vermeld die zijn genomen, zoals het type beglazing, de verwarmingsmethode en uiteraard de isolatie. Het energielabel verschaft als toekomstige bewoner dus waardevolle informatie. Bovendien geeft het aan welke stappen genomen kunnen worden om de energie-efficiëntie van de woning, en daarmee het energielabel, te verbeteren.
Het vaststellen van een energielabel
Het energielabel voor een woning wordt vastgesteld aan de hand van diverse criteria, beoordeeld door een gespecialiseerde en onafhankelijke energieadviseur, ook wel een EPA-adviseur genoemd. Deze adviseur komt ter plaatse om te beoordelen hoe goed de woning geïsoleerd is en om te onderzoeken hoe verwarming, warm water, koeling en ventilatie in de woning worden geregeld. Daarnaast worden de bouwtekeningen van het pand zorgvuldig bestudeerd om het juiste energielabel te kunnen bepalen. Zodra het rapport volledig is opgesteld, ontvang je een overzichtelijk document. Dit bevat niet alleen het energielabel zelf, maar ook aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen die in de toekomst kunnen worden toegepast om het energielabel te verbeteren en het energieverbruik in de woning te verminderen.
Wettelijk vereiste energielabel in advertenties
Van plan om je huis of appartement te verkopen? Dan moet je ervoor zorgen dat je een geldig energielabel hebt en dit dient te tonen in je verkoopadvertentie. Dit geldt zelfs als je je woning in eerste instantie alleen via sociale media promoot. Het is belangrijk om te weten dat het zonder een geldig energielabel te koop aanbieden van je woning zelfs tot een boete kan leiden. Het is dus essentieel om een geldig energielabel aan te vragen voordat je begint met de verkoop van je woning. Omdat er veel vraag naar is, adviseert de Vereniging van Eigenaren (VvE) om de aanvraag tijdig te doen. Het energielabel dat wordt verstrekt door een EPA-adviseur heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.
Meer informatie
Voor meer informatie over energielabels bel naar 071 - 562 00 02 of kom een keer langs ons kantoor!